Община Царево ще поиска допълнителна финансова помощ от държавата за справяне с щетите след наводненията през септември, предаде БНТ.

МС отпусна малко над 40 млн. лв., които няма да бъдат достатъчни за ремонт на разрушените инфраструктурни обекти. Днес единият от мостовете, който свързва кв. "Василико" с плаж "Нестинарка" също пропадна вследствие на бедствието от септември.

Средствата, отпуснати от държавата, вече са осигурени и постъпили в община Царево. С тях ще започне ремонта на 8 обекта, които са посочени в списъка за спешни ремонти.

"Те са за трите градски моста. Този пешеходния, основния мост към кв. "Василико", моста в кв. "Мандрата", също така за двата язовира, за моста над с. Фазаново, който се компроментиран много сериозно и за разрушенията по пътя Царево-Лозенец", посочи градоначалникът на общината Марин Киров.

Получените средства обаче не са достатъчни.

"Ще кандидатстваме за още един транш от около 20 млн. лв., които да касаят почистването на деретата и асфалтирания и още един път", отбеляза Киров.

С вече отпуснатите средства ще бъде осъществен и ремонт на дерето в село Кости, заради което често селото се наводнява при обилен дъжд.

"Миналата седмица бяха хората, геодезисти. Най-вероятно ще изчакат подходящо време да се започне работа, но договорите са сключени и парите са налице, така че не виждам проблем дерето да не стане", обясни кметът на с. Кости Антон Ангелов.
Източник: БГНЕС