Израел продължава подготовката си за пълномащабна сухопътна офанзива в Ивицата Газа. В същото време продължава и размяната на удари между израелската армия и радикалната палестинска групировка "Хамас".

Израелски бойни части с танкове са навлезли тази нощ в Ивицата Газа, като са атакували множество цели на "Хамас", преди да се оттеглят. Това беше съобщено в изявление на армията. Израелското военно радио определи операцията като най-голямото нахлуване в рамките на сегашната война.

При продължилия само няколко часа рейд в Ивицата Газа няма пострадали израелски войници. Навлизането обаче е имало няколко основни цели - събиране на информация за предните позиции на Хамас, унищожаване на противотанковите им огневи точки и проучване на маршрути за бъдещо израелско нахлуване.

"Операцията беше само етап от един дългосрочен процес, който включва аспекти на сигурността, политически и социални аспекти, които ще продължат с години", заяви Бени Ганиц.

"Вече седмици наред стотици израелски войници са в бойна готовност и очакват заповед да влязат в Газа. Но един от основните фактори, който спира подобна операция, са израелските заложници, държани от "Хамас". Днес израелската армия съобщи официално, че броят им е 224-ма", посочи Даниел Хагари.