"Въпросите със земеделците трябваше да бъдат уредени, преди да се стигне до ескалацията. Ясно беше, че ще има решение на Европейската комисия. Въпросът е защо тук се избърза?

И то с решение на парламента, а не на Министерския съвет. Това създаде впечатление за сериозен комуникационен проблем и създаде усещането, че решенията се вземат на политическо ниво от политическите лидери на партиите. Това допълнително засили напрежението".

Това каза пред БНР политологът доц. Милен Любенов.

И допълни, че е оптимист за намиране на решение, въпреки че управляващите дават разнопосочни сигнали.

"Този протест няма силата да свали кабинета, защото никой няма интерес от предсрочни избори сега. Преди местните избори не трябва да се очаква сериозна политическа криза... Този протест ще бъде разрешен до няколко дни, и то ще го разрешат тези партии, които под една или друга форма, въпреки че са част от управляващото мнозинство, имат интерес този протест да се разрасне, поне за кратко - ГЕРБ и ДПС. Те създават проблема, те го решават. Показват, че ПП и ДБ не могат са се справят с управлението", подчерта политологът в предаването "Нещо повече".

Доц. Любенов прогнозира, че до местния вот ще се вижда много остра конфронтация между партиите, "защото залогът е какво ще се случи след това".