Здравното министерство предлага нова формула, по която да се изчисляват нужните количества за страната ни и съответно - кои медикаменти и кога да бъдат спирани за износ, става ясно от проектозакон, публикуван от Министерски съвет за обществено обсъждане.

Благодарение на тази нова формула повече на брой лекарства ще попадат в списъка със забранени за износ лекарствени препарати. Така от държавното ведомство отговарят на десетките сигнали от хора, които не могат да се сдобият с необходимите медикаменти, предаде БГНЕС.

В забранителните списъци вече ще влизат и лекарствата, за които има планирано временно или постоянно спиране на продажбите. Както и тези, чиято продажба се спира в резултат на непредвидими обстоятелства.

При недостиг ще се прилага съкратена процедура по издаване на разрешение за паралелен внос. За аптеките изрично се посочва, че могат да се снабдяват с лекарства само от търговци на едро с необходимото разрешително, както и да отпускат лекарствата на клиенти само срещу рецепта.

Разширяват се възможностите за контрол и се въвеждат нови глоби. Предложенията са публикувани за обществено обсъждане до 7 септември.