В месеца на почивките цените на горивата пълзят отново нагоре. За последния един месец цените на бензиностанциите са поскъпнали с 14 стотинки на литър, което е близо 5,5 процента.Ще продължи ли това поскъпване, коментира Богдан Богданов, министър на икономиката и индустрията.

"Това е традиционен феномен и той се определя най-вече от търсенето и предлагането. Лятото традиционно се повишават търсените количества, цените, виждаме го исторически. Не можем да очакваме някакви значителни стойности към момента. В последните седмици наблюдаваме ръст на петрола в световен мащаб, но говорим за ръст от 1 процент. Тоест, за летните месеци това е нормално", каза той.


"Както виждаме сами, в България са едни от най-ниските цени на горива в региона и не само. Говорим като крайни цени. Виждаме също, че на световните пазари сорта уралс, с който основно се обработва в България, наближава нивата на сорт брент. Така че можем да очакваме уеднаквяване или доближаване до определени цени в региона. Не трябва да сме с очакването, че ще има някакъв значителен ръст на цените на горивата", добави министърът.

"Поскъпването е основно заради завишеното търсене. Няма пряка връзка на това поскъпване с предстоящите процеси около Росенец. Комуникациите с Лукойл вървят, нямаме поводи за притеснение. Правим и анализ в министерството на икономиката в момента на база цялостния пазар и различните възможности, който ще бъде представен пред Министерски съвет. Оттам нататък ще могат да бъдат взети необходимите мерки", завърши Богданов.