Русия за втори път удължи т.нар. учения в изключителната икономическа зона на България (ИИЗ) в Черно море, съобщи Свободна Европа.

Удължаването на района, в който ще се извършват ученията са отразени в международните бюлетини и карти за морска безопасност.

Обявлението е, че тези "ракетни и артилерийски стрелби" на Руския военноморски флот ще продължат от 7 до 19 август, като районът пак е обявен за "временно опасен за плаване".

Това поведение на Русия беше осъдено неколкократно от България и НАТО. Освен, че създава опасност за корабоплаването, Русия ограничава България в експлоатацията на изключителната икономическа зона, коментира Капитал.

"Действията на Русия също така представляват съществен риск за стабилността на Черноморския регион, който е от стратегическо значение за НАТО. Съюзниците увеличават подкрепата си за Украйна и повишават нашата бдителност. Оставаме в готовност да защитим всеки сантиметър от съюзническата територия от всякаква агресия", каза главният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на 28 юли.


Руската блокада на ИИЗ на България започна на 17 юли, когато т.нар. зърнена сделка за износ на украинска селскостопанска продукция с кораби едностранно бе прекратена от Русия. След това Русия започна да обстрелва с ракети черноморските и дунавските пристанища на Украйна от които се изнася зърното.

"Това, което Русия прави, е насочено по-скоро към блокиране на свободната навигация в Черно море - нещо, което се регламентира от международни договори, които Русия не спазва. Като вторична цел това е някакъв тип провокация срещу нас", каза министърът на отбраната Тодор Тагарев по телевизия Euronews в сряда.

"Това е нещо, което само по себе си не е забранено. Не е проблем, ако се случва за кратко време", добави той.

Според Тагарев България трудно може да намери сама начин за противодействие, но е член на НАТО. "Има вече съюзнически самолети, които разузнават обстановката. Те имат най-различни способности, винаги има възможност да бъдат привлечени и други съюзнически средства, дори ние самостоятелно да не можем да намерим отговор", каза Тагарев.

Тагарев не се нае да прогнозира дали може да се очаква оттегляне на руските кораби от българската ИИЗ в близките дни. "Всичко зависи от сигналите, които ще бъдат подадени - не само от нашето правителство, но и от нашите съюзници", каза още Тагарев.