Парламентът прие на първо четене интимната връзка да влезе в закона за защита от домашното насилие. "За" гласуваха 144-ма народни представители, 59 бяха "против", 9 се въздържаха.

Веднага след гласуването Надежда Йорданова предложи второто четене да е още днес. Георги Свиленски репликира, че това "било безочие".

Недейте да изнасилвате българския парламент затова, че имате 160 гласа. Недейте да изнасилвате българското общество. Непочтено е към парламента и българските граждани, завърши Свиленски.

"Интимна връзка" ли е "сглобката" между ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, опорочени ли са били протестите срещу насилието, има ли опит да се наложи Истанбулската конвенция. Около тези въпроси мина дебатът за промени в Закона за борба срещу домашното насилие.

Депутатите се събраха извънредно, за да приемат на първо четене поправка, която включва и защита на хората, които са в интимна връзка. Проблемът е, че дефиницията на "интимна връзка" е неясна.

Активни в дебата бяха предимно представителите на ИТН, "Възраждане" и БСП. От управляващите думата взеха Искрен Митев, Кирил Петков, Тома Биков и Надежда Йорданова.

Проблемът е много по-голям, обществото ни е болно от липса на справедливост. Още по-голямо внимание заслужава насилието между деца, между шофьори, между съседи. В резултат на този проблем избухнаха протестите. Хората искаха справедливост, а не човек с предишни прояви да се разхожда на свобода. Но протестът беше овладян, поне в София, каза лидерката на БСП Корнелия Нинова.

"Политически лица се появиха на протеста и той спря, защо ли? Защото гражданското общество се събуди и разбра, че повече няма да употребите гнева му и днес сте в интимна връзка или сглобка", каза Нинова. Според нея определението за интимна връзка не вършело работа. Тя определи текста като юридическо недоносче.

За да накажеш насилника, първо трябва да докажеш интимна връзка, създавате два процеса, каза Нинова. Тя даде пример с прането на пари, където първо трябва да се доказва другото престъпление, а след това прането на пари.

Според нея това било първи опит да се заобиколи конституцията и семейния кодекс, където е казано, че бракът е между мъж и жена. И Нинова се изненада, че още не е гласуван на първо четене и вече се прави поправка между първо и второ четене.

Искрен Митев от ПП-ДБ пък поиска да предложи текст. Той попита Петър Петров как ще докажат, че тези взаимоотношения ще прераснат в семейни.

"И само джендъри са ви в главата", завърши Митев.

"Не си бил и помислял да влизаш в парламент, когато БСП е водила тази битка", отговори Нинова.

Според Цончо Ганев "интимна връзка" прокарана по този начин обслужвала хомосексуалните връзки.

"Това е безумие - смесвате някакъв изверг, нарязал едно момиче, с хомосексуални връзки", обяви Ганев.

Изказването на Гроздан Караджов от ИТН пък било заради "няколко нагли изказвания". Управляващите трябвало да се извинят за закона недоносче. Проблемът бил в това, че цялата система не работи. Все повече жертви започнали да говорят по какъв начин техните казуси са били чадъросани, че не са получили и най-малка закрила.

Тома Биков от ГЕРБ пък попита как прокуратурата успя да задържи Емили Тротинетката и Чеченеца, а не и този човек от Стара Загора. Той обърна внимание, че никой не знае имената на прокурорите и съдиите. Завишаваме наказанията и срещу това виждаме неизпълнение на закона. Дебатът трябва да се проведе и в съдебната, и в изпълнителната власт. Домашното насилие е културен феномен. Никой, когато посяга на най-близките си не мисли какво наказание ще получи, той посяга, защото е примитивен човек, каза Биков. Има изключително образовани хора, които са на същото примитивно ниво, добави Биков.

Според него смисълът на днешното заседание е да се отвори дебатът, а "не другите институции да си мият ръцете с Народното събрание". Той призова хората, които протестират, да протестират и пред други сгради. "С радост видях, че те протестират и пред Съдебната палата, там е големият проблем", обяви Биков.

Кристиян Вигенин се върна към Дебора от Стара Загора и обясни, че проблемът там не е законът за защита от домашното насилие. Той призова законът да не се приема днес на второ четене.

"Дайте достатъчно време да обмислим какво точно правим", призова Вигенин.

Според Любен Дилов разширяването на този закон извън семейството, създава допълнително объркване. Той даде като пример предложението на Надежда Йорданова за 60-те дни. Създаваме повече неяснота, каза Дилов.