Прокуратурата ще поиска постоянното задържане на Господин Вълев, известен като Динко от Ямбол, след видеоклипа, в който той бие и унижава просещ мъж, представящ се за инвалид в Равда.

Това каза пред БНТ ръководителят на районната прокуратура в Бургас Мария Маркова. Тя допълни, че първоначалната мярка за задържане на Вълев е променена - от 24 на 72 часа. Предстои да му бъдат повдигнати обвинения за хулиганство и принуда.

"Вчера беше установен извършителят Динко Вълев, за което му е предявено обвинение както за хулиганство по смисъла на чл. 325 от НК, така и за принуда. За хулиганството законодателят предвижда наказание лишаване от свобода до 6 години. На Динко Вълев е взета и мярка за неотклонение задържане под стража за 72 часа и предстои изготвяне на искане за вземане на постоянна мярка "задържане под стража".

Установена е самоличността на просещия мъж, както и на лицето, записало видеото. Пострадалият е освидетелстван, но няма установени наранявания, посочи Маркова. Тя определи деянието на Динко Вълев като изключително цинично:

"С изключителна дързост и с явно неуважение към законоприетите норми на поведение. Изразява неуважение към самото общество. Прочетох коментарите в социалните мрежи, голяма част от обществото възприема това поведение на Динко Вълев като един българин с изградено самосъзнание и гражданство, но не считам, че това е начин на поведение и така не биха могли да бъдат разшавани каквито и да е било спорове. Като свидетел на такова деяние би следвало да сигнализира правоохранителните органи".

Установено е, че Динко Вълев има и предишни провинения, но по-голямата част са висящи производства от частен характер. В повечето случаи става дума за леки телесни увреждания, уточни ръководителят на районната прокуратура.

Източник БНТ