За няколко фрапиращи случая на агресия срещу бременни жени съобщават за Бургасинфо от Центъра за превенция на насилието. Бременна в четвъртия месец е съобщила, че е абортирала след жесток побой от мъжа, с когото живее, друга жена също е била пребита от приятеля си, но за щастие плодът е бил спасен. Третият случай е на баща, който е малтретирал семейството си – жена си и двете си дъщери, една от които бременна. За щастие не се е наложило прекратяване на бремеността по медицински причини.

„Жената, която е загубила бебето си, ни посети миналата седмица с молба за помощ и заявка за подаване на молба за ограничителна заповед. Ние изготвихме такава молба, която беше внесена в съда. Вече има издадена заповед за незабавна защита на пострадалата. През август ще се гледа делото, за да се прецени дали и за какъв период да бъде удължена заповедта за защита“, каза за Бургасинфо Жени Петрова от Центъра за превенция на насилието.

По нейни думи жената е била удряна жестоко в областта на корема, след което по медицински причини се е наложило абортно раждане, да роди мъртъв плод, защото той е бил умъртвен в утробата й. Случаят е от град Бургас, пострадалата е на възраст между 30-40 години. Тя и насилникът не са били женени, живеели са заедно няколко месеца.

„Това е проблемът, защото по Закона за защита от домашно насилие защита могат да търсят лица, които се намират в брак, имат дете от насилника, живеели са на семейни начала или имат родствена връзка. В случая те са живели заедно за кратък период – 3-4 месеца и не е ясно дали ще получи защита. Практиката в съдилищата е, че те търсят по-дългъг период за съвместно съжителство. Затова се надяваме с новите промени за интимната връзка този проблем да бъде решен“, каза Петрова.

Каква е причината за агресията?

„Част от причината е ревност и стеротипното мислене на извършителя, че мъжът е силен и може да подчини жената, а когато не спази това, трябва да бъде наказана“, допълни Петрова.

В момента в кризисния център е настанена друга бременна жена, която е била бита от приятеля си, но за щастие не е загубила бебето. Мярката на мъжа ще бъде гледана днес в Районния съд в Бургас.

Третият случай е на жена на средна възраст и двете й дъщери.

„Тя ни потърси преди 6-7 години за помощ от нашия консултативен център поради физическо насилие. Беше с двете си деца. Имаше заявка за настаняване в кризисен център, беше настанена и се работеше с нея. Излезе от там и преди месец отново потърси нашата помощ, защото мъжът й отново ги тормози. В случая агресията е срещу нея и двете й дъщери, една откоито е бременна“, заявиха от Центъра.

От протеста срещу насилието, породен от случая с нарязаното с макетен нож момиче в Стара Загора, те имат много случаи, по които оказват помощ.