Три сухотоварни кораба, наблюдавани от авиацията на НАТО, пресякоха Босфора, преминаха през Черно море стигнаха до украинското пристанище Измаил, съобщава Forbes. Без да се крият и без да изключват транспондерите израелският зърновоз Ams1, един гръцки и един турски кораб - Sahin 2 и Yilmaz Kaptan, хвърлиха котва в пристанището на река Дунав, където могат да приемат пратки с украинско зърно и да го изпращат до купувачи.

Американският противокорабен самолет P8 осигурява безопасността на корабите. Той следи движението им от румънското въздушно пространство. Допълнителна информация се подава от разузнавателния дрон Forte12 RQ-4.

Руските военни кораби, разположени в Черно море, не възпрепятстваха движението на зърновозите, въпреки факта, че Кремъл обеща да разглежда всички кораби, които се насочват към Украйна, като превозвачи на военни товари, де факто заплашвайки да ги инспектира или да ги потопи като военни цели

Трите кораба са преминали Босфора още на 30 юли, като са били декларирали и крайната дестинация. На 31 юли те са били пред устието на Дунав, а днес Ams1 е акостирал в Измаил. На практика, Ams1 е първият кораб, който проби руската блокада на Черно море след бомбардировките над Рени на 25 юли. Започвайки пътуването си от Ашдод, Израел, той открито е рекламирал дестинацията си – Украйна.