Президентът и парламентарните групи да нямат право да номинират членове на новата антикорупционна комисия, която предстои да бъде създадена, след разделянето на сегашната структура. Предложението е на „Продължаваме Промяната – Демократична България”.

Новата антикорупционна комисия ще бъде с мандат от 6 години. Идеята е в нея да има трима членове, които да се номинират от отделни депутати, а не от политическите сили.
И още от реформатата- според текстовете, предложени от управляващите- председателят на антикорупционната комисия също ще е на ротация. Всеки от членовете ще застава начело за по две години.

“Да се гарантира политическата неутралност на комисията, която ще бъде избрана. Затова ние предлагаме трима членове, избрани при високо мнозинство, което да гарантира широк консенсус”, заяви Надежда Йорданов, ПП-ДБ.Според юристи, предложението президентът да няма квота е правилно. „Тази комисия де факто е орган към НС и е нормално да избира нейните членове. Той не е част от нито една от трите власти”, посочи Велислав Величков, Инициатива „Правосъдие за всеки”.

И още - от „Продължаваме промяната-Демократична България” дават повече самостоятелност на инспекторите в комисията, които ще разследват корупционни престъпления. „В рамките на една проверка или при изпълнение на своите функции констатират наличие за данни за престъпление, те да могат директно да препращат материалите към ПРБ, а да не трябва да минават през решение на ръководството”, подчерта Надежда Йорданов, ПП-ДБ.

От опозицията смятат, че управляващите ще създадат "бухалка".

„Тази комисия може да използва всякакви средства, вкл. гумени куршуми, шипове за спиране на коли в движение. ПП и Кирил Петков искаха да променят закона да правят бухалка да могат да мачкат ГЕРБ, когато бяхме ние в коалиция. Сега са сменили концепцията заедно с ГЕРБ ще правят бухалка да мачкат останалите”, категоричен е Тошко Йорданов, ИТН.