Решението на парламента за референдума на “Възраждане” ще трябва да влезе на поправителен в пленарна зала, защото в момента има неяснота и разминаване с материалите за депутатите, получени преди гласуването и самото решение, което се тълкува разнопосочно от юристи и конституционалисти. Това предстои да стане в близките дни, но депутати с опит вече алармираха, че самото непубликуване на решението в Държавен вестник в броя във вторник, е нарушение. “Актът не е секретен, трябва да се публикува, а след това като искат, да си гласуват ново решение”, коментираха конституционалисти пред “Труд news”. И поставиха въпроса за несъстоятелността на дебата в парламента, защото народните представители са спорили за или против еврото, а не дали има юридическа пречка за провеждането му.

“Ако четем внимателно закона, пленарната зала следва да гласува това, което предлага парламентарна комисия. По правило комисията трябва да предложи позитивен проект за решение. В случая с референдума за лева комисията предлага отрицателен такъв, а председателстващата заседанието в този момент Росица Кирова призова към позитивно гласуване. Заради това се стигна до разминаването”, заяви доц. д-р Наталия Киселова.

Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов още в петък вечерта призова президентът Румен Радев да насрочи дата за референдума, защото според гласуването, парламентът е отхвърлил предложението на правната комисия и в бързането си мнозинството от ГЕРБ-СДС, ППДБ и ДПС са объркали вота. “Няма как да насроча дата за референдум, понеже има решение на Народното събрание. Да, знаете, че е спорно, но това е процедурно объркване. Няма как да вкарам повторно в НС референдум, който е отхвърлен с решение на парламента”, каза в понеделник президентът Румен Радев. Но проверка на “Труд news” днес установи, че в новия брой на “Държавен вестник” няма публикувано решение на парламента за референдума.

Румен Радев обаче посочи, че желанието на депутатите да отхвърлят провеждането на референдума показва “страх и недоверие от българските граждани”. Президентът заяви, че подкрепя влизането на страната ни в еврозоната, когато е готова и отговаря на критериите за дефицит и инфлация. “За мен не е добре политици в парламента и извън него да се правят, че няма подписи на половин милион българи. След като са изпълнени законите, тези подписи са събрани, е редно да се проведе референдум”, каза Радев.