ГЕРБ-СДС и „Продължаваме Промяната - Демократична България” проведоха среща в Народното събрание по общата управленска програма на кабинета „Денков-Габриел” в частта „Правосъдие” и „Вътрешни работи”. Първите в парламента отново обявиха, че за тях стои въпросът за коалиционно споразумение.

„Програмата, с която в момента разполага Министерският съвет, е тази, която ПП-ДБ направиха в екселска таблица. Изненада ни съставът на участващите в тази среща - не видяхме нито председатели на ПГ, нито оторизирани лица. Неслучайно срещата продължи не повече от 20 минути”, посочи Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС, цитирана от NOVA.

Тя подчерта, че ГЕРБ-СДС настоява за коалиционно споразумение, за да е ясно кой носи отговорността. „Това, че на тази среща присъстваха лица, които нямат дори качеството на народни представители, е смущаващо. Те не могат да носят и политическа отговорност”, добави председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Атанасова посочи, че неслучайно няма номинации за областни управители, зам.-министри и формирани парламентарни комисии. „Защото съгласие не се постига. Министерският съвет си взима някакви решения, назначават си някакви хора. Отговорност за тези номинации не следва да носим като парламентарна група”, категорична беше тя.

Томислав Дончев беше категоричен, че от ГЕРБ-СДС носят отговорност за това, че са дали шанс и право на живот на правителството, както и за външния министър. „Каква отговорност може да носи Десислава Атанасова за действията на Асен Василев или Екатерина Захариева за Румен Спецов”, попита той.


По време на разговорите той поясни, че е заявил, че моделът, който се следва, е неправилен. „Много не ми се иска правителството да се превръща в някакъв комитет за трудоустрояване, както изглежда на моменти. Овластяването на ярки партийни фигури няма да доведе до стабилност”, категоричен е Дончев.

Дончев уточни, че единствената валута, с която правителството може да си купи време, е резултати. В момента обаче такива нямало. „Трябва коалиционно споразумение, писан текст, където всички могат да следят кой изпълнява ангажиментите си и кой не”, каза още депутатът от ГЕРБ-СДС.

Той говори и за сигнали, че „се планират употреби или злоупотреби на държавния апарат в помощ на една партия за местните избори, във вреда на друга”. „Това наша отговорност ли ще бъде? Да не вкарваме всичко в сюжети, близки до садизма, мазохизма или самонараняването”, поиска Дончев.

Във връзка със седемте условия, поставени от „Продължаваме Промяната - Демократична България” към ГЕРБ-СДС, Дончев заяви: „Това е абсурдно. Те са в изолация, усещат липса на подкрепа и ни поставят допълнителни условия. Как да прочета това - когато очевидно си в изолация и поставяш допълнителни условия”, пита той.

Проведена е и още една среща между ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС във връзка с конституционната промяна в частта „Съдебна реформа”. В нея участие е взел и правосъдният министър Атанас Славов. Целта на разговора - да се очертае посоката. „Търсим допирни точки”, уточни Атанасова.

източник и кадър NOVA