Изслушване да реши кой да заеме овакантеното от Мария Габриел място на еврокомисар, предлагат от ППДБ. Идеята им е те да предложат свой кандидат, който заедно с претендента на ГЕРБ да отговаря на въпроси, задавани от комисия.

Претендентът на ППДБ е Даниел Лорер, казаха пред “Труд news” хора от ръководството на партията и категорично отрекоха за поста да е обсъждан Кирил Петков.

От ГЕРБ не са готови по никакъв начин да се оспорва правото им да посочат приемник на Мария Габриел, но от партията твърдят, че още не са обсъждани конкретни имена.

Неразбирателство между двете парламентарни групи има и по темата за шефове на постоянните комисии в парламента и това е причината шеста седмица председателят на НС Росен Желязков да насрочва заседанията на комисиите. ПП са се отметнали от договорката по време на преговорите, чрез комисиите в НС да се контролира изпълнителната власт, в която ГЕРБ имат само един министър - на външните работи. Джентълменското споразумение било тази комисия и още пет да бъдат оглавени от депутати на ППДБ, но от втората по численост ПГ вече имали претенции и за други шефски постове.

ГЕРБ били склонни на компромис, но апетитите на ПП били големи, коментираха пред “Труд news” депутати. Предварителната договорка бе ППДБ да оглавят комисиите по здравеопазване, въпросите на Европейския съюз, прякото участие на гражданите, електронното управление и вероизповеданията.

Впоследствие ППДБ казаха, че държат да имат председател и на антикорупционната комисия. От ГЕРБ не са съгласни да дадат точно тази ключова комисия. Спор има и за регионалната комисия, както и за социалната.

Претенции има и от останалите партии в парламента. БСП настоявали да получат социалната комисия, от ППДБ били против комисията за българите в чужбина да бъде оглавена от лидера на “възраждане” Костадин Костадинов.

Участници в разпределението на председателските позиции че вече е постигнато съгласие за ротации на председателите на правната и конституционната комисии. В правната комисия освен председател от ППДБ и ГЕРБ ще има и от ДПС. Пръв председателство ще поеме депутат от ДПС, което означава, че скоро ще се наложи Стою Стоев да сдаде поста на Хамид Хамид.

Вътрешната комисия, която първоначално бе разпределена при ДПС, отива при ГЕРБ.

Все още не е постигнато съгласие коя от шестте партии в НС първа ще оглави конституционната комисия, в която предстои да се изберат още четирима членове.