Специалният пратеник и координатор на Центъра за глобално взаимодействие на Държавния департамент на САЩ Джеймс Рубин пристигна в България. Целта на посещението му е да се засилят инициативите за борба с дезинформацията. Визитата е в ключов момент за България, а и за Балканите. Днес в Турция встъпва в длъжност за нов президентски мандат Реджеп Тайип Ердоган.

"В България се сформира евроатлантическо мнозинство, което независимо от трудностите и от проблемите по пътя, е напът да излъчи редовно правителство”, коментира министърът на външните работи до 2001 г. Надежда Нейнски. И подчерта, че страната ни е "изключително важен съюзник в южния фланг на НАТО".

По думите ѝ залогът е твърде голям, като посещението на Джеймс Рубин е продиктувано от желанието на НАТО и западните ни партньори да ни помогнат за преодоляването на дезинформацията.

„Правителството, което е напът да бъде гласувано в НС, ще върне България отново на картата на доверието с нашите партньори", посочи още тя.

Относно ролята на Турция във военния съюз, Нейнски коментира: "През последните години Ердоган предприе редица действия, с които намали доверието на НАТО в Турция като партньор - сближаването с Русия, закупуването на военна техника от Москва. Но Турция е много стратегическа държава в НАТО".