Не всичко в кратко време може да се види, искам да го подчертая. Това заяви топкриминалистът Ботьо Ботев. Той е посетил мястото, където бе извършено покушение срещу главния прокурор Иван Гешев.

Според него именно на място може да се направят най-точните изводи.

„Получи се неадекватна ситуация. Без да се познава обстановката, бе дадена оценка. Не би трябвало да се прави така“, смята той.

По думите му коментарите трябва да бъдат след изводите от анализите.

„За мен това е или шок от ситуацията, който е естественият такъв, или липса на професионализъм. Информирайки обществеността с такъв разнобой е недопустимо“, каза той.

„Ще се опитам да дам оценка по вътрешно убеждение. Тя може да не бъде правилна, защото там са минали вече много хора. Струва ми се, че са извършени неща, които не са направени както трябва, спрямо изискванията на процеса и ситуацията“, каза още експертът.

„Аз отидох на третия ден. Там нямаше нито един човек. Обикновено при такава ситуация се оставя голям екип от хора, които да търсят допълнителни следи, тъй като извършителите са били там, а не всичко се фиксира през първия ден“, каза той.

Взрив е имало, определено. Като съпоставя с изявленията преди, мога да кажа, че количеството на взрива, такъв какъвто бе определен първоначално, не е бил такъв“, каза той.

Според него работата в района е трябвало да продължи поне 5 дни.

„Извършителите са били там. Те не са били там, когато са натиснали копчето, но са се оттеглили до място, от където са виждали какво ще се случи, след като се активира взривът. Трябваше да се направят заградителни мероприятия и да се търси дали, когато извършителите са се оттегляли, са оставили някаква следа. Това не става за ден-два“, категоричен е Ботев.

„За мен не е инсценировка“, категоричен бе експертът.

По думите му най-вероятната цел на взривът е била сплашване.

„Взривът е на по-ниско ниво от там, където е автомобилът. Отсколките, които е имало там, отиват твърде високо – от другата страна на дърветата. Това значи, че може би взривът е минал малко над автомобилът. Не би било лошо след време да се направи експеримент с обект, който ще се постави там. Това трябва да се направи от експерти“, каза той.

Експертът повтори, че не се е действало специализирано:

„Отдавам всичко на шок и липсата на подобни стресови ситуации. На място не трябваше да има пиари и хора, а само специалисти с бели престилки“, каза той.

По думите му става дума само за сплашване, а не за убийство.

„Ако желаеха убийство, щяха да се преценят много други неща. Все пак говорим за брониран автомобил“, каза още Ботев.

Той е категоричен, че местопроизшествието вече е компрометирано. „Когато аз отидох на третия ден, вече имаше много хора, които просто разглеждаха. Това е недопустимо на третия ден. Може след седмица или 10 дни да се наложи да се направи нещо допълнително там например“, каза Ботев.

Според него би следвало извършителите да бъдат заловени:

"Моето впечатление е, че тези, които са поставили взрива, са некомпетентни. Не са поставили добре взрива, не са обмислили добре нещата. Би трябвало да ги заловят", категоричен бе топкриминалистът.