След дълги дебати Общинският съвет на Бургас даде зелена светлина на инвеститора „Виртус Инвестмънт“ АД за реализиране на производствен комплекс с различни бази за производство и асемблиране на елементи за водородната индустрия и база за асемблиране на зарядни станции. Инвестицията в размер на 594 милиона лева ще е разположена на терен в индустриалния парк в Равнец.

Докладната, внесена от кмета Димитър Николов, бе подкрепена от 36 съветници, 3-ма се въздържаха, а 2-ма гласуваха против. Досега само двама инвеститори са изявявали реален интерес към терена. Миналата година на първия от тях бе отказано, а причината – идеята на бившия общински съветник от СЕК и депутат от ПП ДБ Константин Бачийски на мястото да има карго летище. Инвеститори, които да вложат пари в подобно летище, обаче така и не се появиха в последните 5 години. Въпреки това екипът на местната администрация е направил така, че сегашният инвеститор ще заеме 800 декара в индустриалния парк в Равнец, а в случай, че някога се появи такъв за карго летище, то той може да използва 2600 декара.

Повече за инвеститора

Проектното дружество „Виртус Инвестмънт“ АД изрази интерес да изгради не фотоволтаичен парк на територията на Равнец, а индустриален парк с конкретни производства, които да обезпечат нашите собствени нужди за производство на зелен водород. Да, фотоволтаици ще има, но те ще бъдат разположени както на покривите и прилежащите улици, така и на много малка част от терена, тъй като както знаете - зелен водород се произвежда от възобновяеми източници“, заяви Свилен Баев, изпълнителен директор на дружеството в отговор на въпрос за фотоволтаиците в проекта. Той заяви, че „Виртус Инвестмънт“ АД е голяма група от различни инвестиционни дружества в сферата на енергетиката.

Зеленият водород е сред нашите приоритети, но също така ние обезпечаваме и своите собствени нужди по тези проекти, като обособяваме различни производства. Това искаме да направим на територията на Равнец, като сме посочили, че за началото на нашата инвестиция смятаме да открием 1000 работни места. Това е процес, който ще продължава десетки години и е нормално тези работни места да се увеличават постоянно.

Запознат съм отчасти с идеята за карго терминал, той въобще не съвпада с територията, която сме заявили, и която беше около 1200 декара в началото, а сега вече е 800 декара, тъй като се прави разделение на двата парцела. Дори ние приветстваме идеята за карго терминал, защото бихме реализирали произведения зелен водород за нуждите на карго терминала, тъй като това е начинът да минем към нисковъглеродна индустрия, транспорт и каквото и да било друго“, каза още Баев. Дружеството, което управлява, ще получи терена на концесия от 35 години.

В залата на ОбС говори и друг представител на акционера - Красимир Стоянов.

Вие сте шампион и най-авангардната община в България, тъй като обсъждате тема, която никоя от останалите общини не разисква. Имате предимството тук да бъде изграден първият в България и на Балканите водороден индустриален парк, в който е предвидено да се произвеждат съоръжения за водородната индустрия. Имаме предвид съоръжения за съхраняване на водород. Като се произведе водород, той трябва да е съхраняван, след което транспортиран до местата за използване. Примерно има водордни автобуси, а зарядните станции за тях трябва да бъдат зареждани подобно на бензиностанции. Много важно нещо е цената за производство. Имаме абсолютното предимство да предложим решение с най-евтиния за килограм водород“, заяви Стоянов.

Дружеството е в процес на изграждане на подобен водороден парк в Гърция. Подобен проект е в напреднала фаза и в „Мини Марица“.

Кметът на Бургас Димитър Николов приветства инвеститора и обясни, че това е стъпка към бъдещето. По време на дискусията той заяви още, че досега никога не е имало някой, желаещ да изгради карго летище и даде примери какво се е случило с подобно в Испания.

Благодаря на всички, първо на инвеститорите, които уважиха усилията и труда на общинска администрация да създадем атрактивност, избирайки терен на наша територия. Ние сме на прага да изгоним втори инвеститор, това не трябва да се допуска. Сигурно сутринта сте гледали новини. Българската държава разваля летище Доброславци, за да направи индустриална зона. Това е в София, която има 2 милиона души население. Ние разваляме проект за индустриална зона, за да правим летище с карго терминал. В Европейския съюз има подобен проект, изграден с европейски средства. В Испания е изграден карго терминал с летище и сега чиновниците са подсъдими. Знаете ли каква е причината. Никой не лети до този карго терминал, няма стоки. А това е Испания. Откъде ще дойде този голям инвеститор да извърши тази инвестиция в Бургас? Откакто съм кмет никой не е почукал на врататата с идеята да прави карго летище, ако някой беше дошъл щях да направя всичко да създадем условия и да спечелим този инвеститор, но няма такъв. До този момент двама инвеститори са проявили интерес към терена, като отхвърлихме единия.

Сегашния инвеститор иска терен от 800 декара. Отделно има 2600 декара терен, предостатъчно за индустриална зона с карго терминал. Знаете ли колко е най-голямата карго зона в Дубай - 2000 декара. Територия има за всички, ние не искаме да се конфронтираме. Ако някой иска да изгражда индустриална зона с карго терминал - ние му предлага 2600 декара. Искаме да има мир, има територия за всички“, заяви кметът Димитър Николов.

В крайна сметка ОбС даде зелена светлина на инвеститора. Какво каза кметът на Бургас след това, вижте във видеото.