Николай Тулечки и , представители на Обединението за честни избори, припомниха основните изборни нарушения, за които ще следят в деня на изборите на 2 април. Организацията ще следи 150 секции в страната, които определят като “рискови”. В тях се наблюдават масова смяна на предпочитанията на избирателите, която трудно може да се обясни.

От обединението заявиха в "Лице в лице" по БТВ, че връщането на хартиената бюлетина носи риск за честнотостта на вота.


Явленията, за които независимите от партии наблюдатели ще следят са гласуване с чужди лични карти, придружители на хора, които нямат нужда от тях, или член на СИК да пусне гласа вместо избирателя.

Обединението за честни избори ще следи и броенето на бюлетините. Целта е да не се допусне т.нар. “дописване”, когато се добавят лични данни на хора, които не са гласували реално.

Наблюдателите обясниха, че често нарушенията в изборите се правят от хора в комисиите, които само формално са представители на определени политически сили. Партиите нямат капацитет да осигурят хора във всички 12 000 секции в страната. Те използват служители на общинската администрация, която пък зависи от определена политическа сила. Така в комисиите се правят нарушения, но никой не сигнализира за това, обясниха Обединението за честни избори.