Български 82мм минохвъргачни снаряди HE82M (ляво) и и 40мм кумулативна противотанкова граната тандем за РПГ-7 (дясно) на украинската армия.

Българско оръжие за милиарди долари е влязло в Украйна през други държави през последните две години, без Киев и София да са се споразумели за нито една директна сделка, дори преди войната, съобщава Евроактив, България.

От началото на руската инвазия в Украйна тогавашният вицепремиер и министър на икономиката на България Корнелия Нинова повтаряше, че няма да разреши износа на български оръжия за Украйна, като даде първото си обещание в телевизионно интервю само четири дни след началото на войната.

Изпращането на оръжие в помощ на украинската армия е основна ябълка на раздора между русофилските и прозападните партии в България.

Разследване на медията показва, че въпреки да не е имало директна търговия с оръжия, тяхната непряка продажба се извършва дори преди началото на конфликта.

„За периода 24 февруари 2022 г. – 19 януари 2023 г. не са постъпвали заявления за външнотърговски сделки с украински фирми и държавни институции за разглеждане в Комисията за експортен контрол и съответно не са издавани разрешения за износ за този период“, се казва в отговор, предоставен на EURACTIV от Министерството на икономиката след искане по Закона за достъп до обществена информация.

От началото на 2021 г. до 24 февруари 2022 г., Украйна не е сключвала директни сделки с български оръжейни компании, които са големи износители на произведени по съветски стандарт оръжия и боеприпаси за украинската армия.

Само през миналата година обаче България е изнесла непряко оръжия за Украйна за поне 1 милиард долара, коментират източници на EURACTIV. Българската оръжейна индустрия има рекордни продажби в чужбина, основно в Полша и Румъния, откъдето след това се изпраща оръжие в Украйна.

Големите държавни оръжейни заводи, като тези в Сопот, Карлово и Казанлък, отчитат 100% ръст на продажбите.

Александър Михайлов, бивш изпълнителен директор на държавната компания "Кинтекс", през която минава оръжейният износ на страната, потвърди рекордния български износ тази година.

„Когато има международен въоръжен конфликт, винаги има увеличение на използването на продукти, свързани с отбраната“, каза Михайлов пред EURACTIV България миналата година, добавяйки, че издадените от държавата разрешителни за износ на оръжия през това време възлизат общо на 1,1 – 1,3 милиарда евро.

Междувременно в края на април 2022 г. Нинова заяви, че ако Народното събрание реши България да предостави оръжие на Украйна, тя няма да даде исканото от нея одобрение.

„Ако парламентът вземе такова решение, аз няма да подпиша такъв документ. Ако искат да ме сменят, няма да подпиша този документ! Напускам поста си. Но аз се съобразявам с българския интерес и повечето граждани казват ясно: да не изнасяме оръжия“, каза Нинова в интервю за БНТ в края на април 2022 г.

След като тя и нейният кабинет бяха свалени през юли 2022 г., в края на миналата година българският парламент реши с голямо мнозинство да предостави военна помощ на Украйна от складовете на българската армия.

Президентът Румен Радев, който беше категорично против това решение, не го спря и издаде указ. България изпрати военна помощ, но тогава Радев обяви, че втора доставка на оръжие няма да има.

Схеми за международна търговия

„Българските оръжейни компании не продават директно оръжия и боеприпаси на украински фирми, защото има практика това да се случва по чужди програми“, каза Велизар Шаламанов, бивш служебен министър на отбраната, бивш председател на Надзорния съвет на Агенцията за комуникация и информация на НАТО, пред EURACTIV България.

„Във Великобритания, САЩ и Полша има програма с добро финансиране. Чрез тази програма се купува необходимото въоръжение за Украйна, тоест парите не са украински, а британски, американски, полски или европейски. Затова се купува през други фирми. Освен това логистиката е важна, а както всички знаем, тя се организира основно през Полша и е отговорност на тези фирми, които купуват от българския пазар”, обясни Шаламанов.

Според него има и други логични фактори българските фирми да не продават директно в Украйна, но казаното от Нинова, че "нито един български патрон няма да отиде в Украйна" по време на нейния мандат като икономически министър, вероятно също е спряло българските фирми да го направят.

Все пак тези фактори доведоха до един вид "триъгълен подход", който е изключително полезен както за България - финансово и имиджово, така и за Украйна, каза още Шаламанов.

„Тоест всички партии получават своя дял“, добави той.