ЦИК започва процедурата по лицензиране на машините за изборите, каза за “Труд news” зам.-председателят на комисията Димитър Димитров. “Това се прави за пети път, и те, и ние знаем какво трябва да стане”, заяви още той. Според него тази задача е ясна, но още не било ясно как ще се процедира с видеонаблюдението, което трябва да го направи Министерският съвет.

ЦИК смъмри РИК, че трябва да заседават редовно и да спазват обявеното работното време за приемане на заявления за регистрация на кандидатски листи.

Предстои ЦИК да реши дали ще обжалва решението на ВАС, с което бе отменено решението на Комисията за отчитането на резултатите от вота на 2 април - бюлетините от машините и хартиените да се броят заедно. Ако решението не се обжалва, ЦИК ще приеме ново, че броят на бюлетините от машините ще се вписва на отделен ред в протокола на СИК.

Според Димитров никой съдия няма да им обърне внимание на “Обединените земеделци”, те нямали повод да обжалват решението на ЦИК, с което не ги допуснаха в коалицията ПП-ДБ заради това, че документите им са били подадени 40 минути след изтичането на крайния срок за това.

ЦИК регистрира днес сдружение “Гражданска инициатива за свободни и демократични избори” за участие с наблюдатели в изборите. Негов председател е проф. Михаил Мирчев.