Българин е шофьорът от вчерашната катастрофа на бус с мигранти, разбил с в района на Чирпан, след гонка с полицията. Водачът е установен, но не е задържан, заяви пред bTV зам.-главният секретар на МВР Станимир Станев. Над 25 души по думите му са основните организатори на мигрантския канал, но никой от тях не се намира на територията на България.

Един човек загина, а десетки бяха ранени след вчерашната гонка с полицията. Водачът на буса с мигранти избяга. Избяга и още един бус, както и патрулна кола. Вчера бяха задържани двама души.

Това е поредният инцидент с нелегални мигранти у нас. Последният беше зловещ - 18 тела бяха намерени в тайник на камион край софийското с. Локорско. По думите на Станев обаче засиленият мигрантски натиск не е само в България, но в цяла Европа, особено за държавите с външни граници.

“Мигрантският натиск е безпрецедентен. Не само при нас, а в цяла Европа. Всяка една държава членка на ЕС с външна граница има такъв натиск. Даже бих казал, че у нас не е най-големия”, посочи Станев.

Той обясни, че за 10 г. в “Гранична полиция“ има съкратени 2000 щатни бройки, като това е проблем.

“Инфраструктурата покрай границата – там, откъдето минават нашите автомобили, е в изключително лошо състояние. Едва в края на миналата година успяхме да започнем някакви действия по възстановяване на нормалната инфраструктура. Към момента тя все още не е в този вид, в който трябва да бъде“, обясни Станев.