Има 35 държави, които прилагат закона „Магнитски”. С течение на времето ще виждаме все повече такива пакетни санкции (както за България от САЩ и от Великобритания). Сега, когато Великобритания не е член на ЕС, те могат да санкционират лица от страни на ЕС. За да приложи ЕС закона “Магнитски”, трябва да има единодушно решение на всички държави членки. България като член на ЕС на теория може да наложи вето на тези санкции.

Това заяви в ефира на Нова телевизия Уилям Браудър - човекът в основата на закона “Магнитски”.

Браудър е роден в САЩ британски финансист и политически активист. Превръща се в един от най-големите инвеститори в Русия. Депортиран е във Великобритания, след като е обявен за заплаха за руската национална сигурност през ноември 2005 г. От офисите му в Москва са иззети документи. Браудър възлага на Сергей Магнитски да разследва случая. Юристът е арестуван малко след показанията си пред руски съд. Умира в затвора малко по-късно. Това кара Брайдър да се превърне в лобист за приемането на закона “Магнитски”, който санкционира руските нарушители на човешките права. Законът е приет през 2012 г.

“Когато ви включат в списъка със санкции на САЩ, нито една банка не иска да има работа с подобен човек. Ако банката преведе сумата от сметките на такова лице, те носят отговорност за три пъти по-голяма сума. Банките или замразяват, или затварят сметките. Човек се оказва в ситуация на международен финансов парий”, обясни Браудър.

По думите му присъствието на бивш финансов министър в списъка на санкционираните за корупция лица повдига сериозни въпроси за интегритета на българската финансова и правна система.