Доскорошният бургаски депутат Жечо Станков показа нагледен пример какви са цените на млякото у нас и в Германия, както и как 20 хил. опаковки могат да стигнат до нашия град на цена 2,6 лева на литър, като е изчислена и доставката. В България цената е 4,39 лева на литър, а там - 2,25 лева. Темата е една от тези, по които Жечо Станков работи упорито, за да може спекулата да не удря хората по джоба. Очаква се той да бъде отново в челните редици на ГЕРБ-СДС на предстоящите парламентарни избори в Бургаска област. Снимката, с която той илюстрира цените у нас и в Германия е от магазин в предградие на Берлин.

„Да приемем, че в България няма крави, а има само в Германия и трябва да си докараме същото мляко в България. Собственик на хладилен камион, който може да носи 20 000 бутилки, днес ми поиска 4000 евро, за да ми докара пълен камион с мляко от Германия до Бургас. Това прави по 20 евро цента (грубо 40 стотинки) на опаковка допълнително. И така ще си имам в Бургас 20 хил. опаковки с мляко за по 2,6 лв на литър. Това си е спестяване по 1,79 лв на всеки литър мляко. С тези пари ще мога да си купя и поне един хубав бял хляб. И вече ще си имам 20 хил. опаковки мляко и 20 хил. хляба.
Понеже 20 хил. опаковки мляко ще са ми много си търся хора да се включат та заедно да пием мляко с хляб (хубава попара ще стане)!
Та ще имаме време да обсъдим спекулата на по попара!“, обяви Станков.

Той е категоричен, че е парадокс цените на стоките в магазина у нас не само, че не започнаха да падат, но и продължават да растат. „Това продължава, въпреки че разработихме компесаторен механизъм за високите сметки за ток. Спекула е повишаването на една стока с 3,5 пъти от фермата до щанда в магазина. Имаме решение на този проблем и то е прилагане на Закона за конкуренцията за борба със спекулата, което със сигурност ще повлияе на цените. Ако се налага, трябва и намеса на държавата в ценообразуването. Необходимо е да се действа мигновено, иначе ще настъпи такова обедняване на българските домакинства, от което няма да се може да се възстановим години наред.“, смята Станков.