Случаят „Локорско” отново повдигна въпроса как се охранява държавната граница. От началото на годината до 12 февруари са били задържани 168 души на границата, показва статистиката на МВР. В пъти повече – 712 души, пък са били заловени във вътрешността на страната. Репортерът на NOVA Стоян Нешев събра информация кои са слабите места на оградата на българо-турската граница, през където минава трафикът на хора.

Над 50% на заловените у нас нелегални мигранти през последните седмица са афганистанци. На второ и трето място са бежанци от Сирия и Мароко, показват данните на полицията. Ямбол е една от областите, където на зелена граница край Елхово и Болярово намират групи мигранти.

„Обстановката е напрегната. Въпреки че МВР взимат крути мерки за пресичането на този нелегален трафик, той съществува. И хората по граничните общини са притеснени”, заяви областният управител на Ямбол Георги Чалъков.

В случая с 18-те мигранти, открити мъртви в камион край село Локорско, разследването стигна до бивш граничен полицай. Защо полицаите минават от другата страна, питаме Вергил Христов от Синдиката на МВР.

„Има две служби в МВР, които се грижат за това да няма служители, които да минават от другата страна. Сред нас сме допуснали да има назначение на полицаи, които нямат качества”, обясни той.

А премиерът Гълъб Донев се оказа доволен от охраната на границата и действията на МВР.

„МВР полагат усилия и виждате, че резултатите не закъсняват. Това, че се разкриват случаи, говори за това, че те работят”, коментира премиерът Гълъб Донев.

Въпреки това полицаи смятат, че проблеми в МВР има и те са отдавна. Според тях това се отразява на охраната на границата.

„Недостатъчен брой служители, което налага командироване на необучени хора”, коментира Вергил Христов, зам.-председател на СФСМВР.