Софийският градски съд остави за постоянно в ареста петимата обвиняеми за смъртта на мигрантите край Локорско, като им наложи най-тежките мерки за неотклонение "задържане под стража". Съдия по делото е Милен Михайлов.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред горната инстанция, съобщава БТА.

Обвиняемите за случая, при който 18 души починаха от задушаване, както и за участие в престъпна група и каналджийство на 52 афганистанци са Християн Дунгаров, Атанас Атанасов, Петър Янев, Тачо Тачев и Виктор Кузмов.

По случая има и шести обвиняем, който е задържан на 19 февруари в Република Гърция въз основа на издадената от прокуратурата Европейска заповед за арест.

От прокуратурата заявиха, че има опасност обвиняемите да се укрият и да извършат ново престъпление, затова трябва да бъдат задържани за постоянно.

Свидетелят Георги Тодоров разкрива механизмът и схемата на действие на участниците в престъпната група и как Виктор Кузмов я е ръководил. Също така е обяснил за модифицирането на камиона, за да се изградят тайници за незаконен превоз на мигранти, посочиха от прокуратурата по време на съдебното заседание.

Те казаха, че има още свидетели, които потвърждават показанията му. Част от членовете на престъпната група са разказали пред следователите за незаконните действия, извършени от тях и другите от бандата.

Пред съда обвиняемият Виктор Кузмов, сочен за ръководител на престъпната група, заяви, че би си изтърпял вината, ако се докаже за какво е виновен. Той поиска да бъде освободен под домашен арест с електронна гривна за проследяване.

Християн Дунгаров помоли за по-лека мярка за неотклонение, защото майка му е болна, няма баща и трябва да се грижи за нея.

Друг от обвиняемите, Атанас Атанасов обясни, че е помогнал на разследването и поиска да не остава в ареста. Петър Янев заяви, че не се чувства виновен и ако е направил нещо грешно, ще го приеме. Тачо Тачев каза, че съжалява за случилото се. Адвокатите на всеки един от тях поискаха от съда да им бъде наложена по-лека мярка – домашен арест или парична гаранция.

По делото са разпитани оцелелите мигранти, превозвани нелегално и открити край Локорско. Те разказват за това как са стигнали до София, как са били превозвани. Афганистанците посочват, че са се задушавали, правили са всичко възможно да се освободят, блъскали са по дървените прегради, прикривали тайниците в товарния автомобил, но не са успели да се освободят.

Също така допълват, че не им е било помогнато от страна на шофьорите, които впоследствие са избягали.