Въпросите с видеозаснемането на изборния ден и броенето на бюлетините са към Министерски съвет. Самата процедура няма да е технически сложна и няма да изисква наемането на хора, които са специалисти и да го правят. Това каза за Euronews Bulgaria Цветозар Томов, зам.-председател на Централната избирателна комисия.

“Ако се развали някое устройство по видеозаснемането вината ще е на МС. По отношение на интернета знаем, че ще има секции в които няма интернет и ще трябва да се направи запис, който да се предаде на Министерски съвет. Това ще са не повече от 10% от всички секции”, каза още Томов.

По думите му стартирането на записа за начало на изборния ден няма да затрудни председателя на секционната комисия, а устройството ще бъде сложено така в стаята, че да не снима данните на хората, които гласуват.

“Предстои вероятно да се обяви поръчка за мобилни устройства, с които да се заснемат изборите във всички секции. Това е въпрос към Министерски съвет. Ние изискваме да се заснема целият изборен ден от отварянето на секцията до броенето на протокола. Ще се поръчат около 11-12 хиляди телефона, тъй като толкова са избирателните секции. Вероятно това ще оскъпи доста изборите”, каза още Цветозар Томов.

“Няма да има проблем с хартията за машините. Ще има около 9 400 секции, в които ще се гласува с машини, а ние имаме 34 000 ролки. Това означава по три ролки за машина, тоест не вярвам да има казус, където толкова голям брой хора да гласуват с машина ", каза още Томов.