Служебното правителство на Румен Радев е нарушило решението на Народното събрание да се предприемат всички стъпки, необходими за присъединяването на България в Еврозоната от 1 януари 2024 г. Това заяви Асен Василев от “Продължаваме Промяната”, бивш министър на финансите. От настоящото ръководство на ведомството днес заявиха, че присъединяването на страната ни към Еврозоната ще се отложи, защото Народното събрание не е приело необходимите за това закони.

“Всички обяснения какво щяло да пише в конвергентния доклад на ЕК са предположения. Задължение на правителството е да изиска такъв доклад. В него може да се отбележи, че въпросните закони могат да бъдат приети преди приемането на България в еврозоната така, че да сме изпълнили условията”, отсече в своя позиция Асен Василев.

Днес финансовият министър Росица Велкова съобщи, че служебният кабинет няма да подаде в края на февруари решаващия доклад за напредъка по покриването на всички критерии за членство в еврозоната, защото страната ни все още не е изпълнила поетите ангажименти.

След разговори със зам.-председателя на Еврокомисията Валдис Домбровскис кабинетът на Гълъб Донев е взел решение да не внася конвергентния доклад в края на февруари, а когато страната ни изпълни всички ангажименти, включително и критерия за инфлация.