Европейската прокуратура разкри мрежа от фирми в няколко държави, сред които и България, извършвали данъчни измами. Загубите се изчисляват на 40 млн. евро. Задържани са шестима души. Заловени са авоари, съобщават от Българското национално радио.

Замесени в схемата са компании на родна територия, както и фирми в Нидерландия, Полша и Словакия. Според европрокуратурата те са продавали електроника и компютърно оборудване на фиктивни компании в Италия и то на цени, далеч от нормалните. Управлявани са от подставени лица, за да се избегне плащането на ДДС.

В крайна сметка, оборудването е продавано на редовни италиански компании и други фирми в ЕС на изключително конкурентни цени, като по този начин са били спестени огромни суми от данъци.

Схемата е довела до огромни данъчни кредити, а впоследствие до огромни криминални печалби, които са били изпирани, както изяснява разследването.

Събраните доказателства при предварителното разследване са довели до арест на 6-има души и 60 обиска в страни-членки през октомври. В края на януари, делегираните прокурори в Милано са издали разрешение за конфискуване на имоти, луксозни коли, бижута и пари в брой, а също за замразяване на банкови сметки, на обща стойност 40 млн. евро.
Източник: Фрогнюз