Учителският синдикат "Образование" поиска извинение от съпредседателя на "Продължаваме промяната" Асен Василев и оставката му. От синдиката заявиха в официална позиция, че са в стачна готовност.

Повод за реакцията е изказването на Василев в предаването "Лице в лице" от 15 февруари. Тогава съпредседателят на "Продължаваме промяната" заяви, че "когато оставиш учителите да ходят с чорапогащници с дупки, нормално е да нямаме нормални учители в училищата и сега тепърва да навлизат нови кадри".

От синдиката заявиха, че са безкрайно възмутени и шокирани от "грозните думи".

"Българските учители, г-н Асен Василев, нито за миг не усетиха грижа и партньорство по време на Вашето управление! Дори последните две увеличения от миналата година не станаха по предложения на Вашата партия. Първото беше заложено в закона, а второто беше по предложение на друга партия", се казва в официалната позиция на синдикат "Образование".

Учителският синдикат припомни, че предното правителство е увеличило двойно учителските заплати, а това увеличение се е обезличило заради инфлацията "по вина" на правителството на "Продължаваме промяната".

"Хората в една държава, които не уважават своите учители, обричат държавата на упадък и разпад!", заявиха от синдиката.