Със заповед на премиера Гълъб Донев от длъжността заместник-министър на електронното управление в сряда бе освободен Благовест Кирилов. Той напуска поста по собствено желание, съобщиха от правителствената пресслужба.

От ИБ на БСП излязоха с позиция по казуса, в която се казва, че от партията вече са сигнализирали Прокуратурата за евентуална готвена подмяна на вота. Социалистите уточниха, че са сигнализирали и Организация за сигурност и сътрудничество в Европа, и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за недопустима намеса на служебното правителство в престоящите избори.


Публикуваме цялото съобщение на пресслужбата на БСП:

"Днес зам.-министърът на електронното управление Благовест Кирилов заяви, че напуска поста си поради липса на прозрачност . В своята позиция Кирилов твърди, че бордът на директорите на “Информационно обслужване”, което се занимава с отчитането на изборните резултати, не е съставен според резултатите от конкурса. Той заявява,че не може да приеме това и че във всяко свое действие се ръководи от желанието да има прозрачност на процеса, ефективност на резултатите, както и да се защити националната сигурност, които са ключови условия за нормалното протичане на предстоящите избори.

Подадената от Благовест Кирилов оставка сигнализира за точно обратното – липса на тези условия и сериозна заплаха за нормалното провеждане на предстоящите избори.

Припомняме, че БСП вече сигнализирахме ОССЕ и ПАСЕ за недопустимата намеса на служебното правителство в изборите, насрочени за 02.04.2023 г. Тогава изпратихме документи с конкретни данни за поредното недопустимо вмешателство в предстоящите извънредни парламентарни избори от страна на служебния кабинет на президента Румен Радев. За това вече свидетелстват и лица от служебния кабинет на президента - зам.-министър на електронното управление от кабинета на Радев признава за съществуващия риск от манипулация на изборите.

БСП възразява срещу всякакви опити за вмешателство в изборите. Призоваме за незабавна реакция и сезираме прокуратурата за евентуална готвена подмяна на вота. Призоваваме всички партии и неправителствени организации да се обединим за гарантиране на честни избори."