Малка въздушна цел, наподобяваща метеорологичен балон, е била засечена в 12:30 часа на височина от около 11 000 метра във въздушното пространство на Румъния, в югоизточната част на страната. Това съобщиха от Министерството на отбраната, като се позоваха на информация на системата за въздушно наблюдение на румънските военновъздушни сили, предаде БТА.

Румънските власти са приложили всички стандартни процедури от момента на откриването на обекта. Два самолета МиГ-21 Лансър на румънските военновъздушни сили от бойната служба на въздушната полиция под командването на НАТО излетяха от 86-а авиобаза Фетещ около 12.40 ч. и се насочиха към района, където е докладвана въздушната цел. Екипажите не са я засекли нито визуално, нито на бордовите радари. Самолетите са останали в района около 30 минути за пълно изясняване на въздушната обстановка, след което са се върнали в авиобазата.

“Румънските военновъздушни сили постоянно наблюдават, в сътрудничество със съюзническите сили, националното въздушно пространство и района в близост“, се казва в прессъобщение на Министерството на националната отбрана.

По-рано през деня Република Молдова временно затвори въздушното си пространство от 11:24 до 14:47 ч., "за да се гарантира безопасността и сигурността на гражданската авиация", съобщава Диджи24.