"Нека партиите на войната първо да спечелят изборите, да съставят правителство и да поемат отговорността за решението Българската армия да изпрати оръжия на Украйна".

Така президентът Румен Радев отговори на въпроса притеснява ли го искания импийчмънт от бивши депутати.

„Хора, които не разбират абсолютно нищо от военно дело, правят всичко възможно да ни въвлекат в ескалацията на конфликта. Аз съм категорично против изпращане на въоръжение от резервите на Българската армия на Украйна. Войната зацикли и този конфликт не може да се реши с оръжие, а с диалог“, каза още държавният глава.

Радев припомни, че в първите часове на войната България е осъдила агресията на Кремъл. И каза, че служебното правителството е изпълнило решението на 48-мото Народно събрание за военна помощ към Украйна. В него било записано, че последваща помощ ще бъде предоставена в зависимост от възможностите на армията ни.

Президентът отново се върна на бившите депутати, които му искат импийчмънт. "Те се разминаха напълно с очакванията и надеждите на хората. 48-я парламент се разпусна от страх да не състави правителство и прие съдбоносни решения без никакъв анализ и оценка на риска", допълни държавният глава.

По думите му съпротивата срещу борбата с корупцията в България е голяма. "Няма кой друг да свърши нашата работа и тя започва с приемането на закони, които да гарантират тази битка", призова той.

Попитан очаква ли още българи да попаднат в "Магнитски", той каза, че не може да даде отговор на този въпрос. Но със закона "Магнитски" САЩ правели всичко възможно корупционните практики да не влязат в тяхната система.

Той е убеден, че разкритията на Щатите ще повлияят върху изборните резултати у нас.

Радев очаква 49-ия парламент приоритетно да приеме правосъдната реформа. "А не само да симулираме борба с корупцията", допълни той. И припомни, че предишният парламент е блокирал важни закони, свързани с Шенген и Еврозоната. "Защо саботираха това - дали не от корист и лобизъм", попита риторично президентът.