С четири партии тръгват към изборите бившите хора на Слави Трифонов Ива Митева и Любомир Каримански. Това са партиите "Зелените", "Социалдемократическа партия", "Сбор" и "Движение на непартийните кандидати". Те ще са под шапката на коалиция "Заедно" и отиват на избори с очаквания да вземат 10% на 2 април.

Обединението се позиционира в дясно-център на политическия спектър.

Коалиционният съвет е от 7 члена - председателите на четирите партии, Каримански, Митева и Софрониев. Решенията ще се вземат със съгласие от поне 2/3. Председател на коалицията ще бъде самата Митева.

Тя обясни, че помежду си нямат проблеми за реденето на листите, а всеки желаещ с експертиза може да се кандидатира.

Софрониев обаче бил в коалицията като експерт и нямал намерения да се кандидатира за депутат. Регистрацията на партията за изборите в ЦИК ще бъде още след приключването на брифинга.

"Мотивът ни е двегодишното противопоставяне и разделение, което ни върна в далечната 1990 г. Не сме там, където искаме да бъдем, а като че ли се върнахме там, откъдето тръгнахме. За да има обединение, трябва да поставим националните цели над партийните", обясни Ива Митева.

Тя разказа, че е търсила и други формации за по-широко обединение. Търсени са хора, които не са се въртели дълго в публичното пространство.

"Не те не ни пожелаха, а по-скоро ние решихме да ограничим коалицията до по-малко субекти. Много други хора ни се обаждат и искат да се присъединят към нас", каза тя. "Заедно" щели да търсят експерти и да опитат да обединят младостта с опита и знанията.

Обедняването и финансовият растеж, борбата с престъпността и корупцията и съдебната реформа, здравеопазване, социалната политика и културата, пряката демокрация и силната местна власт са основните цели на новото обединение.

"Червени линии няма да чертаем, защото видяхме, че ни влачат все по-надолу. Търсим умерена политика, за която все повече българи толкова мечтаят", обясни още Митева.

Защото хората ни имат доверие. И тези, които ни имат доверие, е изключително важно да знаят, че следващата стъпка са действията. Решенията, когато се вземат от едно политическо ръководство, което не е само партийният лидер, са плуралистични. След тях идват отговорностите - всеки един от нас е готов да поеме отговорност и да направи отчет на свършеното. Професионализмът трябва да бъде водещ за всеки един от нас, за да можем да решим дори и два проблема на хората, но да бъдат решени, каза Каримански.