Коалиция “Левицата” ще участва в извънредните парламентарни избори, но без БСП. Получи се добър диалог между лидери, които са известни със силната си воля, каза Костадин Паскалев по време на представянето на новата формация в БТА. По думите му, председателят на БСП Корнелия Нинова е отказала да се включи в разговорите, а до дни “Левицата” ще се регистрира в ЦИК за предсрочния вот на 2 април.

Румен Петков - председател на политическа партия АБВ, д-р Цветеслава Гълъбова, председателят на “Движение 21” Татяна Дончева, лидерът на “Изправи се БГ” Мая Манолова, Валери Жаблянов, който в събота беше сред изключените делегати от заседанието на 50-ия конгрес на БСП и Костадин Паскалев представиха основните приоритети на коалиция “Левицата”, в която са знакови лица на бивши социалисти.

“За пръв път от доста време левият избирател има шанс да направи своя избор и да бъде представен институционално. Убедителната защита на българския интерес е много важна. За десет години се превърнахме в енергийно зависима страна”, заяви Румен Петков. “БСП не е в състояние да “вдигне знамето на левицата”. Свободата и социалният идеал са неразделими понятия”, посочи Валери Жаблянов и допълни, че на конгреса на социалистите е имало срамни сцени. “Българският политически живот е достигал до морално падение”, каза още Жаблянов.

“БСП престана да се занимава със съществени въпроси, занимава се със себе си и от тази ситуация се излиза със смяна на цялото ръководство, каза Костадин Паскалев. Той заяви, че напуска Националния съвет на партията, но не напуска БСП.
“Нашите приоритети ще са доходите, цените, противодействие на монополите и корупцията. Минималната заплата трябва да бъде увеличена незабавно. Тя трябва да гони издръжката на живот. Не трябва да има българин под прага на бедност”, заяви Мая Манолова.

Психиатърът Цветеслава Гълъбова, която бе в инициативния комитет за издигането на Румен Радев за президент, посочи, че е поканена в новата формация като независим експерт.