Жертвите от земетресенията в Турция и Сирия доближават вече 25 000 души. Въпреки това – на шестия ден след мощния трус, все още се откриват живи хора под руините, предават световните агенции.

Междувременно 12 души са задържани в Турция за некачествено строителство, предадоха местните медии. Недоволството в опустошените райони расте и това принуди турският президент да вземе мерки срещу мародерите.

Заради напрежението и риск за сигурността им спасителните екипи от Австрия и Германия обявиха, че временно ще преустановят работата на терен, до нормализиране на обстановката.

Междувременно Турция отвори границата си с Армения, за да може по-бързо да влиза хуманитарната помощ в страната.

Дузина арестувани за некачествено строителство

Дванайсет души са арестувани в Турция, след като хиляди сгради се срутиха в югоизточната част на страната след земетресенията в понеделник - 6 февруари, съобщават днес местни медии, предаде БТА.

Сред задържаните са един строителен предприемач от окръг Газиантеп и 11 души от окръг Шанлъурфа, съобщи турската информационна агенция DHA, цитирана от Франс прес.

Задържаните са заподозрени в извършване на незаконни промени в конструкцията на сградите, включително разрушаване на носещи стени и колони, което е довело до срутване на сгради в окръг Шанлъурфа и до смъртта на хора.

В петък бе съобщено, че е арестуван изпълнителят на жилищния комплекс „Рьонесанс“ в Антакия (окръг Хатай), който се срути по време на земетресението, а е построен преди 11 години. Сградата имаше 250 апартамента. Според законите на страната такава нова сграда трябва да бъде построена по всички необходими стандарти, за да издържи на земетресението.