Военни извършиха серия от взривове за прокопаване на 25-метровата пясъчна коса на река Вела, която запуши устието на реката и възпрепятства естественото й отичане в Черно море. Наносите предизвикаха проблем с придвижването по пътя Ахтопол – Резово.

Затова вчера и днес след получен факс от Областният управител на град Бургас госпожа Мария Нейкова и след положителна резолюция от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, десет военнослужещи от формированието за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси с ръководител капитан III ранг Димитър Стоянов от състава на Военноморска база-Бургас, са провели разузнаване за овладяване и преодоляване на настъпило природно бедствие в района на устието на река Велека, община Царево.

„В условията на тежка зимна обстановка, силен източен вятър със скорост 12-15 м/с и вълнение на морето 4-5 бала, бе извършен оглед на място и взето решение за провеждане на поредица от контролирани взривове за прокопаване на 25-метровата пясъчна коса. В следствие на своевременните и професионални действия на формированието от Военноморска база-Бургас, се създаде канал, осигуряващ проходимостта на водата от река Велека през пясъчната коса към морето”, заявяват от ВМС.