Предстоят много тежки месеци, а вероятно и години за Турция. Това са щети, които не могат толкова бързо да бъдат компенсирани. От цялата тази трагедия има един светъл лъч и това е солидарността на хората.

Това заяви пред bTV бившият външен министър и бивш посланик на България в Турция Надежда Нейнски.

По думите й Турция ще се нуждае от голяма помощ, а властите трябва да бъдат много организирани, за да могат да посрещнат това, което предстои. Тя допусна, че некачествено строителство може да е причина за мащаба на трагедията.

“Ако има некачествено строителство, аз смятам, че някой е икономисал нещо, вземайки го за себе си. Дали случаят е такъв не мога да кажа”, коментира бившият ни посланик в Анкара.

Не трябва обаче да се забравя и за трагедията в Сирия, категорична бе Нейнски.

“Нямаме информация какво се случва в Сирия. Там също са човешки същества. Също има майки затрупани под руините заедно с децата си. Сирия е изключително размирна зона и никой не знае кой каква отговорност носи. Никой не знае дали международна помощ ще стигне до местното население”, посочи още Нейнски.

Бившият външен министър коментира и отношенията на България и Република Северна Македония. По думите й и от двете страни има интерес РСМ да не става част от Европейския съюз.

“И от двете страни има интерес Македония да не стане член на ЕС. В самата Македония положението е много по-сериозно. Подобни провокации, както с побоя на Пендиков, и честването на се търсят провокации, но те са и спрямо бъдещето на РСМ. Ако иска да стане член трябва да си дадат сметка, че подобни с провокации това няма как да се случи”, допълни Нейнски.