Надценките на цените от вносител до търговец на едро са в рамките на нормалните пазарни проценти, но изведнъж в магазините за търговия на дребно нарастването на цените с 20-30%, каза премиерът Гълъб Донев. Това говори, че има проблем във веригата от търговеца на едро до търговеца на дребно, допълни той сред среща в Министерски съвет с участието на всички министерства и агенции, които имат отношение към цените и търговията.

Ще направим ежедневен механизъм за наблюдение и контрол на цялата верига на доставки от производителя през търговеца до щандовете в магазините, обясни служебният премиер. Ще следят как се формират цените и печалбите на търговците. Обмисляме да направим сайт, на който гражданите да може да се информират за цените на основните храни, за да може да сравняват цените на стоките в България с тези в другите страни от ЕС, каза Гълъб Донев.

Гражданите могат да подават сигнали, свързани с цените, в Комисията за защита на потребителите (КЗП), каза още премиерът. Но КЗП няма правомощия да налага глоби за спекула или за слагане на надценки от 30-40-50%. КЗП може да наложи глоба, ако установи картел на пазара или, ако цените с промоции в магазина не са написани коректно.

Цените на 27 основни храни, сред които варива, меса, млечни продукти, които наблюдава Държавната комисия по стоковите борси и тържища, на едно са едни, а в магазините на дребно нарастват неимоверно много, обясни премиерът. Затова ще бъде направен и изцяло нов закон за търговията с храни, каза Гълъб Донев. Ще дадем нормативно определение на нелоялна търговска практика, нещо което го има в другите държави, допълни той.

Любопитно е, че решението да бъде написан такъв закон дойде само няколко дни след като парламентът беше разпуснат и през следващите месеци няма да има кой да го приеме.

Същевременно Гълъб Донев обясни, че разговори с търговските вериги за цените водят още от месец октомври миналата година.