Изпълнителните директори в държавните компании вече могат да взимат заплати без таван. Досега възнагражденията им бяха ограничени до максимум 18 минимални работни заплати или 14 040 лева, тъй като след последното увеличение, което влезе в сила от 1 януари тази година, минималната работна заплата е 780 лева. Лимитът е премахнат от служебния кабинет с промени в правилника на Закона за публичните предприятия и отпада единствено за държавните предприятия, създадени със специални закон.

Промяната се отнася и за членовете на бордовете на тези предприятия, които досега можеха да получават месечно възнаграждение от максимум 6 минимални работни заплати или сумата от 4680 лева според новата минимална заплата в сила от началото на годината.

След предприятията, чиито шефове по преценка на министерстерствата, които са принципали на дружествата, вече могат да взимат заплати над 14 040 лева са НК “Железопътна инфраструктура”, “Пристанищна инфраструктура”, държавните горски стопанства, тотализаторът и други.

Повечето от компаниите е планирано да бъдат преобразувани, но кога и дали това ще се случи все още не е ясно, а дотогава директорите могат да взимат заплати без таван, по преценка на съответните министри.