Кашкавалът тип “Витоша” вече стигна 20 лева и на едро. За толкова максимално се предлага млечният продукт на борсите и тържищата в областите Пловдив и Сливен, показват данните на Държавната комисия по борсите и тържищата (ДКСБТ). В магазините на дребно отдавна средната цена, при която се продава кашкавалът е с 50 на сто по-висока и продуктът се търгува средно за около 30 лева, показва справка на “Труд News” в няколко бакалии. За да направят кашкавалът по-продаваем търговците предлагат разфасовки по 300-400 грама, за да изглежда цената по-достъпна.

Средната цена, при която се търгува кашкавалът на едро в страната през изминалата седмица се увеличи с още 20 ст./ кг и вече е 18,37 лв./кг, като в различните области тя варира. На борсите в област Добрич цената му варира от 13,89 лв./кг до 17,90 лв./кг, показват данните на ДКСБТ.

Цената на “Витоша” се е повишила с 36,37 на сто на едро за година, а в началото на миналия февруари продуктът се е предлагал на борси и тържища срещу 13,47 лв./кг.

За поредна седмица цените на повечето основни хранителни продукти продължават да се повишават. Кравето сирене поскъпва с 16 ст./ кг до 11,47 лв./кг, като поскъпването за година е с близо 35 та сто. В област София цената му вече достига и над 15 лева на едро.

Сред храните, които традиционно поскъпват през студените месеци са пресните зеленчуци - домати и краставици. През първата седмица на февруари вносните краставици са се търгували с 43 ст. повече за килограм спрямо предходната седмица, оранжерийните - с 35 ст./ кг повече, вносните домати - с 17 ст. повече. Оранжерийните домати са поевтинели с 3 ст./ кг, но цената им е с 22 на сто по-висока спрямо същия период преди година, а на останалите пресни зеленчуци за салата - около 30-35 на сто.

През изминалата седмица яйцата също поевтиняват - с 1 стотинка до 38 стотинки за брой на едро, но в магазините те се продават за близо двойна цена - по 70-80 стотинки за брой. Поскъпването на едро за година е над 70 на сто, а реалното е поне 2-3 пъти, категорични са потребителите.

След дълго затишие, олио­то отново поскъпва плавно, този път с 5 стотинки за литър до 4,19 лева за литър на едро. Точно същата е и цената на едро на боба и лещата, след като през изминалата седмица зрелият фасул поскъпва с 2 ст./ кг, а лещата - с 9 ст./кг.

През изминалата седмица се е увеличила и цената на едро на брашното, имитиращите сирене млечни продукти, замразеното пиле, пилешки кренвирши, малотрайни и трайни колбаси, ябълки, банани, лимони, портокали, мандарини, картофи, зеле, моркови и кромид лук.