Основният опонент на ГЕРБ вече не е БСП, а ”Продължаваме промяната”. Това заяви пред БНР доскорошният депутат Тома Биков. Въпреки това партията с лидер Бойко Борисов имала различия с БСП по стратегически теми, затова една обща конструкция би била сложна.

В петък Борисов заяви, че изключва коалиция с БСП в следващия парламент, въпреки че преди това по време на лидерската среща в парламента в рамките на преговорите за третия мандат за правителство, той заяви, че ще иска от колегите си да отпадне забрана за коалиране с БСП, каквото решение бил взел конгрес на партията.


"Когато беше взето решение, че няма да се коалираме никога с БСП, това беше посочване на БСП като основен опонент на ГЕРБ. Не мисля, че в момента БСП са основен опонент на ГЕРБ, защото БСП вече е малка политическа сила. Наш основен опонент започва да бъде "Продължаваме промяната", с които също имаме доста сериозни различия. Наш основен опонент винаги е била левицата и в този контекст най-голямата лява партия винаги се е изправяла срещу нас и ние срещу нея. В отишлия си парламент "Демократична България" имаха възможност да играят ключова роля в политическия процес, която пропуснаха по лековат начин", посочи днес Биков.


По думите му политическата ситуация е динамична и очевидно трябва да има компромис, защото нямало да има политическа сила, която да спечели пълно мнозинство на предстоящите избори на 2 април.


Според него, ако "Демократична България" и "Продължаваме промяната" се явят заедно на изборите, то първите повече няма да имат бъдеще като самостоятелен политически субект.