В 48-ия парламент партия ”Български възход” e ръководена на бившия служебен премиер, министър на отбраната и съветник на президента ген. Стефан Янев. Той направи своите първи стъпки в парламентарната политика. По БНТ той заяви, че в политиката не вижда особен чар, а по-скоро ”чувството за дълг към хората.”

Според Стефан Янев има много хора, които искат държавата да се подреди и да живеем по-добре, но "в 48-ото Народно събрание се нагледахме на една предизборна риторика, която се пренесе още от първия ден и не спря до последния ден до неговото закриване. Всъщност предизборната кампания, която започна още през август м.г. вървеше до онзи ден. На практика част от усилията за създаване на условия за диалог бяха на многократните призиви от наша страна. Първоначалната много остра риторика се снижи, смири се тона, но беше вече твърде късно."


По отношение на третия мандат Стефан Янев каза, че в обществото се наложиха някакви свръхочаквания, защото за него започна да се говори едва ли не от втория ден на парламента, дори още преди първия мандат: "Тези свръхочаквания сякаш създадоха едно изкривена картина, че едва ли не чрез медиите и някой трябва да влияе на президента какво решение да вземе. И смятам, че това не е правилно. Решението, което той взе е такова, и всички се съобразяваме с него."

Янев не мисли, че връщането на хартията ще компрометира изборния процес: "Ние сме прекалено задълбочени към това кое компрометира изборния процес, а не мислим за това, което може да го подобри."