Успехът има много бащи, а неуспехът е сирак. Това заяви в ефира на БНТ съпредседателят на ПП Асен Василев.

„Що се отнася до критиките – сигурно сме направили грешки, но има няколко неща, които са ключови за развитието на страната. Направихме бюджет и две актуализации. Те показаха, че в България може да се води нормална европейска политика за намаляване на неравенствата и нормални доходи, без да се вдигат данъците и без да има бюджетен дефицит. Имаме дефицит под 1% на касова основа и 2,9 начислен“, каза той и подчерта колко са се вдигнали пенсиите.

„Това, което видяхме, е една политика – на служебния кабинет, подкрепена от ГЕРБ. Те замразиха всичко – доходите на учители, лекари и пенсии. Как може да имаме нормално здравеопазване, ако медсестрите и младите лекари нямат адекватни заплати“, каза той и се оправда, че не говори като левица, а като център.

Василев бе категоричен, че ПП и ДБ ще се обединят.

Водещият на „Панорама“ Бойко Василев бързо засече политика как така ще се прави коалиция между лява партия и дясна. Той констатира, че това може да доведе до отлив на избиратели.

„Възможността и това, което трябва да се случи в България, е да кажем, че няма как едни хора да са добре, други зле и страната да върви напред. Страната върви напред, когато всички в страната са добре“, измъкна се Василев с шикалкавене.

Бойко Василев обаче реши да закопае събеседника си с въпрос: „Вие правите политика с „лошите срещу добрите“ как се прави политика с понятия от четвърти клас?“

„Най-добрите понятия са в приказките. Библията не е с думи по-сложни от тези в четвърти клас“, отвърна му Асен Василев.

Според политика досега сме живеели в България от латиноамерикански тип.

„Ние вярваме в България от европейски тип. Въпрос на реални действия е кой иска да се гради такава България“, каза съпредседателят на ПП.

Атанас Пеканов се намеси в разговора и каза, че това е "долен популизъм".

"Сега е моментът на инфлация. Не трябва да се наливат още и още пари", каза Пеканов, а Василев му противоречи и каза, че точно в момент на инфлация, трябва да се дават пари.

На тези думи Пеканов прихна в смях.

Водещият пое разговора отново под свой контрол и запита Василев за "Джемкорп":

"Това е необвързващ меморандум, който е прекратен, без щета за българската държава", отговори бившият финансов министър.

"Всеки път, когато България е направила компромис с ценностите си, е следвала национална катастрофа. Това го показва историята ни. Компромисът е хубаво нещо, но той може да се направи, ако имаш общо виждане къде страната трябва да бъде. Според нас трябва да сме европейска държава", подчерта той.