Само ден след разпускането на парламента партиите стягат редиците си за предсрочния вот. Вече дойдоха и първите заявки за участие във властта и призив да не се чертаят разделителни линии. Партиите започнаха с подготовката за вота през април. Някои с обиколки в страната като ГЕРБ, а други като ДПС се събраха на присъствен Национален съвет за първи път след пандемията.

Вече дойдоха и първите заявки за участие във властта. Остават редица въпросителни преди да стане ясно дали „Продължаваме Промяната” и „Демократична България” ще се явят заедно на предсрочния вот.

От ГЕРБ си поставят високи цели за вота през април. „Фактът, че те се обединяват, означава, че ние сме първи”, заяви лидерът на партията Бойко Борисов.

И са готови на компромиси в името на редовен кабинет. „Компромиси съм правил много и разговарям, с всички. Декларирам, че ние няма да се коалираме с БСП. Същата декларация да направят обаче и Кирил, Асен и Христо Иванов. И ще видите колко са лицемерни. Защото, ако им стигат с БСП – те пак ще направят коалиция с тях”, допълни Борисов.

ДПС са в готовност за вота и дадоха заявка да бъдат част от властта. „Надяваме се да получим онзи необходим резултат, а ДПС да е част от мнозинството, което ще излъчи редовния кабинет в 49-ото НС”, подчерта председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Не казаха обаче с коя е възможно коалиране, но очакват позитивна кампания и от останалите. ДПС е готово да включи отново в листите си и санкционирания по списъка „Магнитски” Делян Пеевски. „Ако г-н Пеевски има достатъчно номинации, отговарящи на процедурните ни правила, аз ще бъда настоятелен той да не се отказва”, допълни Карадайъ.

От „Възраждане” тръгват към изборите с твърда цел. „Да бъдем първа политическа сила. В България се наложи един принцип, че коалициите се правят на принципа разделение на властта. Парцелиране на властта. Ние не работим по този начин. Това не е политика”, заяви лидерът на партията Костадин Костадинов.

Александър Симидчиев от „Демократична България” е на мнение че липсва доверие между различните партии и това би било пречка пред формирането на кабинет. „Подозирам, че и следващият парламент няма да е от най-устойчивите. Надявам се да греша. Но не видях признаци, че нещо съществено се е променило в 48-ия”, посочи той.

Относно евентуалното явяване на избори с ПП, Симидчиев заяви, че има много неизвестни докато обединението стане факт. „Има толкова много въпросителни, които не са изяснени. Надявам се в следващите седмици да бъдат ,за да знаем какво ще се случва”.
Източник: Нова тв