Централната избирателна комисия публикува решение за условията и реда за образуване на избирателни секции извън страната и за назначаване съставите на секционните избирателни комисии при произвеждане на изборите за народни представители на 2 април 2023 г.

Според решението избирателните секции извън страната се образуват от ръководителите на дипломатическите и консулските представителства на България и при спазване на законодателството на съответната държава.

До 5 февруари ръководителите на дипломатическите и консулските представителства трябва да поискат съгласие от приемащата страна, ако такова се изисква за произвеждането на изборите, за разкриването на избирателни секции в дипломатическите и консулските представителства, за разкриването на избирателни секции извън дипломатическите и консулските представителства, за разкриването на избирателни секции в държава, където Република България няма дипломатическо или консулско представителство, но има дипломатически отношения и е назначен акредитиран посланик.

До 7 март организациите на българските граждани в съответното място може да правят предложения за местоположението на избирателните секции до ръководителите на дипломатическите и консулските представителства.

Български гражданин, който има право да участва в изборите и желае да гласува извън страната, може да заяви това не по-късно от 25 дни преди изборния ден – до 7 март. До 11 март Централната избирателна комисия трябва да определи местата в държавите, в които ще се образуват избирателни секции извън страната и броя на избирателните секции във всяко място.

Не по-късно от 12 дни преди изборния ден ЦИК трябва да назначи секционни избирателни комисии за всяка избирателна секция извън страната.