Може да кажем, че вече сме настигнали швейцарците. За съжаление не по доходи, а по цени. Прясното мляко в България вече е по-скъпо отколкото в Швейцария, показват данни на сайта GlobalProductРrices.com. В България литър прясно мляко струва средно 3 лв., а в Швейцария - само 2,87 лв.

Проверка на “Труд news” показа, че цените на прясното мляко в редица магазини за търговия на дребно дори надвишават 3,50 лв. за литър. Млякото и млечните продукти са сред храните, при които има най-голям ръст на цените през последната година. При млякото поскъпването е с близо 40 на сто.

В резултат България вече се нарежда сред страните с най-високи цени на млякото. В някои страни от ЕС млякото е близо два пъти по-евтино, отколкото у нас. Например в Полша литър прясно мляко струва само 1,45 лв., много са ниски и цените в Словакия (1,78 лв. за литър) и Португалия (1,85 лв.). По-евтино, отколкото у нас, е млякото и в редица страни с много по-висок стандарт на живот, като Белгия (2,55 лв. за литър), Финландия (2,26 лв.) и Франция (2,03 лв.).

Съществено е и поскъпването на кравето сирене и кашкавала - съответно с 43,5% и 41,1%. При храните най-голямо е покачването на цените на яйцата - с 65% за година.

Много поскъпна и олиото. Един литър олио у нас се продава средно за 5,58 лв., показват данни на GlobalProductРrices.com. Данните в сайта се набират на база магазини за онлайн продажби и цени на големи търговски вериги в различните държави по света. Олиото в България е по-скъпо в сравнение със страни с висок стандарт на живот като Финландия, където олиото струва 5,51 лв., и Швеция, където го продават по 4,34 лв. за литър.

В Сърбия и Турция млякото и олиото са много по-евтини, отколкото у нас. В Сърбия прясното мляко струва средно 2,69 лв., а олиото е 3,70 лв. В Турция млякото е още по-евтино - 2,39 лв., а олиото е 3,81 лв. за литър.