За много европейци мисълта да ядат същества, които се гърчат или пълзят под каквато и да е форма, не е особено привлекателна. Но насекомите, които вече са деликатес в ресторантите от висок клас по света, са нормална и здравословна част от диетите в страни от Мексико до Тайланд. Те привлякоха и вниманието на учени и фирми, които искат да нахранят нарастващото население на планетата.

Може би това е причината Европейският съюз да вземе решение, че някои насекоми могат да се продават за храна на хората. В това число влизат подобните на личинки ларви на малки брашнени червеи - вид лъскав черен бръмбар, и домашните щурци. Те стават съответно третото и четвъртото насекомо, което получава зелена светлина да бъде консумирано в ЕС. А одобрение чакат още осем кандидатури.

Преди броени дни Европейски съюз даде разрешение и на продажбата на ларвите на прах, замразени, пастообразни и в сушени форми. Щурците могат да се продават като частично обезмаслен прах.

Намаляването на емисиите от месо е "голямо предизвикателство"

По-голямата част от затоплящото планетата замърсяване от храната, което е около една четвърт от глобалното затопляне, идва от месото и млечните продукти. Кравите и овцете замърсяват с метан, който е силен, но краткотраен парников газ, а фермерите изравняват горите, за да направят пасища и да отглеждат соя, три четвърти от която се използва за храна на добитъка.

Ако пържени щурци и салати от брашнени червеи заменят някои пържоли и хамбургери, те могат да изиграят малка роля в спирането на измирането на видовете и ограничаването на климатичните промени.

"Толкова голямо предизвикателство е да се справим с нарастващото търсене на животински продукти", каза Тим Сърсинджър, технически директор на хранителната програма в Световния институт за ресурси, американска организация за екологични изследвания. "Трябва да преследваме всеки път за решение."

Никой няма да бъде принуждаван да яде насекоми

Решението на Европейската комисия да одобри две нови насекоми като разрешена храна не е част от натиска за промяна на начина ни на хранене, въпреки че се казва, че консумацията на насекоми "допринася положително за околната среда и за здравето и поминъка".

Вместо това, новите правила поясняват, че ларвите на дребните червеи и домашните щурци са безопасни за консумация от хора без алергии. Те също така постановяват, че храните, които ги съдържат, трябва да бъдат етикетирани.

"Никой няма да бъде принуждаван да яде насекоми", каза Европейската комисия в Twitter миналата седмица.

Все пак този ход може да ускори преминаването към по-малко разрушителни за околната среда диети. В Германия около половината от населението планира да яде по-малко месо, докато в Съединените щати хората ядат повече, но заменят говеждото с по-малко замърсяващи меса, като пилешкото. Протеинът от насекоми може да осигури евтина алтернатива - особено в преработените храни.

Между 35 и 60% от сухото тегло на насекомите се състои от протеини. Долната граница на диапазона е по-висока от повечето източници на растителни протеини, а горната граница е по-висока от тази на месото и яйцата. Насекомите са по-добри от добитъка в превръщането на калориите в храната си в калории. Освен това се размножават и наддават на тегло бързо.

Само няколко проучвания са се опитали да определят екологичните щети от яденето на насекоми. Оценка на жизнения цикъл, публикувана през 2021 г., установява, че протеинът от жълти брашнени червеи използва 70% по-малко земя и изпомпва 23% по-малко парникови газове в атмосферата, отколкото получаването на същото количество протеин от пилета бройлери. Предишни проучвания също установяват, че насекомите са по-добри за околната среда от месото, но по-лоши от растенията.

Отвращението остава най-голямото препятствие

Да, убеждаването на хората в ЕС и САЩ да ядат повече насекоми може да бъде трудно. Три четвърти от европейските потребители не желаят да заменят месото с насекоми, а други 13% не са сигурни - данните са от доклад от 2020 г. на Европейската организация на потребителите. В Германия 80% от хората казват, че са отвратени от идеята да ядат насекоми, според доклад от 2022 г. на германската агенция за околната среда.

"Отвращението се разглежда като най-голямото препятствие за въвеждането на насекоми на западния пазар на храни", пишат авторите.

Въпреки че западните диети включват други храни, свързани с гниене и гъбички (различните сирена например), изследванията дали тези бариери могат да бъдат преодолени все още са в начален етап. Проучване, публикувано през декември 2022 г., установява, че хората са по-склонни да ядат насекоми, след като са наясно с ползите за околната среда. Отделно проучване през 2020 г. показва, че социалните норми са променили колко разкрепостени могат да са хората към яденето на скакалци, пишат от DW.

"Тъй като хората са социален вид, използването на социалната природа може да се окаже особено полезно", пишат авторите.