Да се провеждат онлайн заседания, неприсъствени заседания чрез електронно участие във вземането на решения и/или с лично полагане на подпис под конкретно решения от всички структури в БСП ще се въведе в Устава на БСП, ако заседанието на 50-ия конгрес на пратията гласува поправките в основния закон на партията. Социалисти коментираха, че множеството промени ще позволят напрактика техни членове да бъдат изключвани и по вайбър, примерно.

В новите текстове се очаква да бъде заложено и разрешението за “неприсъствено участие на отделни членове в органите на партията по електронен път - интернет, социалните мрежи и комуникационни канали, като вайбър, уатсап и телеграм на живо с глас и/или картина в заседанието, да се изказват и да заявяват своя вот по разглеждания въпрос”, пише в един от последните проекти на Устава на БСП, изготвен от работна група на “Позитано” 20.

Предложенията за промени се събираха от структурите по места от началото на ноември месец миналата година.

Един от най-критикуваните текстове след последните поправки на Устава от 2017 година - за прекия избор на председател на БСП, е бил предложен да се пренесе и при избора на председатели по места. Но за сега идеята не среща подкрепа сред членовете на Националния съвет. Новостите в Устава на социалистите са в близо 20 параграфа от основния закон на червените. Така на заседанието на Конгреса на 10 и 11 февруари промените ще отнемат сериозна част от дебатите в зала.

В аргументите за поправките в устава пише, че те се налагат заради “естествените процеси на намаляването членовете на БСП в активна възраст, спадът на влиянието и рязкото влошаване на кондицията на структурите в резултат на натрупаната умора от многото проведени кампании за кратък период от време, налагат преди всичко да се направят бързи организационни промени”. В допълнение се казва, че новостите “трябва да отчетат и новите предизвикателства на времето - навлизането на обществото в нова дигитална реалност, функционирането в условия на пандемия или друга криза, включително и военна”.

Конгресът на БСП няма да сменя председателя, това не е в дневния ред на българските социалисти. “Предстои ни Конгрес, на който ще можем да си кажем всички неща. В дневния ред не фигурира смяна на председателя, това в момента не вълнува българските социалисти”, заяви зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров по повод на настроенията срещу лидера на БСП Корнелия Нинова.

“Съпротивителните сили” в партията ги използваме, за да правим тези конкретни дела. Знам, че някои хора очакват така на завоя да видят какво ли ще стане на Конгреса. Конгресът ще мине спокойно. Няма никакви условия за някакви особени “контрареволюции”, както се изразяват някои”, допълни и депутатът от БСП проф. Румен Гечев.