"Промяната на технологията, по която се отчитат резултатите както в спорта, така и в политиката - винаги сменя шампионите. Едни технологии произвеждат едни фаворити, други технологии - други. Ако изцяло машинният вот засилваше парламентарното представителство на партии, които иначе имат по-ниско обществено присъствие - като "Продължаваме промяната" и "Демократична България", то сега това ще бъде променено с технологията на гласуване", смята политологът доц. Стойчо Стойчев.

Той подчерта, че обикновено гласуват около 3 - 3,5 милиона избиратели, а от последните два машинни вота тази избирателна активност е била "атипично ниска - около 2,6 млн. души".

"Тази технология на гласуване спря от участие едни хора, които, ако бяха отишли да гласуват, нямаше да гласуват за машинните партии, а за хартиените партии. На изборите на 2 април тези хора могат да се върнат отново в избирателния процес.

И при 3 - 3,5 млн. избиратели преразпределението на местата в парламента ще бъде различно. За да се формира работещо мнозинство, не е необходима някаква драматична промяна, а една от парламентарните групи да е с 10 депутати повече", поясни той пред БНР.

Според Стойчо Стойчев, ако в следващото Народно събрание се сформира правителство, то ще е с първия или с втория мандат.

"В момента избирателите на ГЕРБ биха приели много по-нормално коалиция с ДПС, отколкото с БСП. Възможна формула е тази от типа - правителство на малцинството на ГЕРБ, подкрепено в залата от депутати от ДПС", посочи политологът.

"В последната година "Продължаваме промяната" се самоизолираха до степен, в която могат да разчитат само на ДБ. Общото им явяване на изборите ще лиши "Демократична България" от възможността да бъде обединяващ център по линия на евроатлантизма. Това ще ги лиши и от възможността ГЕРБ да ги подкрепя", коментира още доц. Стойчев.

Според политолога инициативата на ИТН за референдум е с цел да черпят от популярността на президента.