В петък се очаква депутатите да отхвърлят ветото на президента върху промените в Изборния кодекс. Нито една от партиите, които застанаха зад правото на избирателите да решават как да гласуват- с хартиена бюлетина или машина, не се е отказала от тезите си, което означава, че има мнозинство, което да преодолее ветото.

От “Продължаваме промяната” яростно да бранят гласуването с машини. Хората на Кирил и Асен днес настояваха, шефката на ЦИК Камелия Нейкова, да дойде в Народното събрание, но предложението бе отхвърлено.

Калина Константинова от ПП обяви, че Камелия Нейкова трябва да каже дали ЦИК е готова да произведе избори по новите правила в Изборния кодекс.

Константинова обяви, че от БНБ є отговорили, че специалната хартия за машините, можела да бъде налична най-рано след 6 до 8 месеца. Толкова време е необходимо за водна защита на хартията, но в Изборния кодекс се казва само, че хартията трябва да има защита, коментира пред “Труд news” Петър Кънев от БСП, който е собственик на печатница. Той обясни, че банкнотите имат над 30 защити и повечето от тях са лесни за изработване и евтини.